תותבות נשלפות נועדו לספק פתרון תפקודי ואסתטי לאנשים ללא שיניים, שמסיבות כאלו ואחרות לא יכולים או מעוניינים לבצע שחזור של השיניים בעזרת שתלים וכתרים.
הטיפול מאפשר, בצורה קלה ומהירה יחסית, להשיב למטופל את היכולת לאכול ולדבר כמו שצריך, יכולות שנפגעות כמובן עם אובדן השיניים. לכן הוא מתאים מאוד למטופלים שנמנעים מטיפולים מורכבים בעקבות מצבים רפואיים חריגים כמו סוכרת לא מאוזנת, סרטן, מחלת חניכיים מתקדמת, דילול עצם ועוד.
השלב הראשון בטיפול יהיה בדיקה מעמיקה של חלל הפה אצל, שתכלול את כל הצילומים וההדמיות הנדרשות לצורך גיבוש תמונה מדויקת של מצב הפה.
במפגש הבא ניקח מידות של הפה לצורך תחילת ייצור התותבות במעבדת השיניים. כמו כן נבחר בצבע הרצוי של השיניים התותבות ונבצע תיאום ציפיות בין הרופא למטופל.
לאחר שבמעבדת השיניים ישלימו את מלאכת הייצור, המטופל יזומן למרפאה לצרוך מדידת השיניים התותבות. תתבצע הדרכה על שימוש נכון בתותבות, הסתגלות ותופעות לוואי ראשוניות שעלולות להופיע.
מהם סוגי התותבות?
תותבות שלמות – אלו שיניים תותבות שבנויות מחומר אקרילי עמיד, לעיתים נוסיף בסיס מתכתי. התותבות האלו מחליפות באופן מלא את השיניים המקוריות של המטופל והן מספקות חלופה לשיניים למי שלא רוצים או יכולים, מסיבות שונות, להתקין שתלים בפה.
תותבות חלקיות — מבוצעות כשחסרות מספר שיניים מקוריות. אלו שיניים תותבות שבנויות מחומר אקרילי חזק על בסיס שלד מתכתי עם ווים הנשענים על שיניים נותרות.
תותבות על גבי שתלים – שתלים הם מעין ברגים שמוחדרים לתוך עצם הלסת בפה ומחליפים את שורשי השיניים שנפגעו או נעקרו. כאשר מבצעים התקנה של שתלים בפה, ניתן להלביש עליהם שיניים תותבות שישמשו כשחזור קבוע של השיניים או שחזור זמני עד להתקנת כתרים קבועים. כך מתאפשרת עגינה טובה יותר של התותבות בפה, שמספקת יציבות ועמידה בעומסים גבוהים יותר.
תותבות מעבר — אלו תותבות שלמות/חלקיות שמהוות פתרון זמני עד להתקנת כתרים קבועים. לרוב מבוצעים למטופל שנמצא בתהליך ההשתלה, בזמן שבו נעקרו השיניים האבודות ומחכים לקליטת השתלים.